Over de overgang

 

Alle vrouwen komen in de overgang!

In Nederland zijn dat jaarlijks 1,7 miljoen vrouwen en daarvan heeft ongeveer 80 procent weinig tot meerdere klachten. 20 procent van deze vrouwen ervaren weinig tot geen klachten. 5 procent van de 80 procent heeft zoveel last van overgangsklachten dat zij niet meer gewoon kunnen functioneren in hun dagelijks leven.

 

De overgang is een vrouwelijke levensperiode die over het algemeen inzet tussen de leeftijd van 40 tot 60 jaar. In deze fase ontstaan vaak overgangsklachten, bijvoorbeeld opvliegers en onregelmatige menstruatiecycli. Veel vrouwen denken dat de overgang en de menopauze hetzelfde zijn, maar de menopauze is de tweede fase van de overgang. Dit is het moment waarop een vrouw juist al een jaar lang geen menstruaties of bloedingen meer heeft gehad. De gemiddelde leeftijd van de menopauze ligt ongeveer rond 51 jaar.

 

Tijdens de overgangsjaren vind er een verschuiving plaats in de hormoonhuishouding van de vrouw. De vrouwelijke hormonen Oestrogeen en Progesteron, die verantwoordelijk zijn voor de menstruatiecyclus, worden minder geproduceerd en nemen af. Daardoor ontstaan er schommelingen in de hormonen en ook in onze stofwisseling. Hierdoor raakt de inwendige weegschaal van de vrouw in onbalans en kunnen er overgangsklachten ontstaan.

 

Typische overgangsklachten zijn:

 1. Verandering in het menstruatiepatroon/cyclus
 2. Opvliegers (vasomotore klachten)
 3. Klachten in het kleine bekken (urineverlies, atrofie van de vagina)

 

Atypische overgangsklachten zijn:

 1. Slaapstoornissen
 2. Concentratiestoornissen
 3. Spier en gewrichtsklachten
 4. Somberheid, neerslachtigheid en depressie
 5. Minder zin in seks

 

Er zijn ook vrouwen die deze hormonale overgangsklachten op een andere leeftijd ervaren.

Dit kan het gevolg zijn van een ziekte, behandeling voor een ziekte (bijvoorbeeld chemotherapie, bepaalde medicijnen, immuuntherapie of bestraling), een operatie of doordat zij spontaan vervroegd in de overgang zijn gekomen.

 

Risicofactoren door overgangsklachten

Door de overgang ontstaan er schommelingen in de hormoonhuishouding waardoor er ook verschuivingen en schommelingen ontstaan in de stofwisseling.

Deze schommelingen en verschuivingen zorgen er ook voor dat een vrouw in de overgang een verhoogd risico loopt op het ontstaan van:

 1. Hoge bloeddruk
 2. Hart en vaatziekten
 3. Diabetes Mellitus (suikerziekte) type 2
 4. Osteoporose (botontkalking)

Tijdens een consult worden deze risicofactoren met u als client besproken.

 

Indien je de overgangsklachten bij jezelf herkent, neem dan contact op met mij of met een Verpleegkundig Overgangsconsulent bij je in de omgeving.

De Verpleegkundig Overgangsconsulent geeft informatie, adviseert en begeleidt je tijdens het proces van de overgang.

Blijf niet te lang met problemen en klachten van de overgang doorlopen.

Samen kunnen we ervoor zorgen dat je comfortabel en met zo min mogelijk klachten op een prettige manier door de overgangsjaren komt.

In mijn Overgangspraktijk hou je zelf de regie over dit proces, en wordt het afgestemd op jouw wensen en behoeften.